-
INTRODUCCIÓ 6
-
Lecture1.1
-
Lecture1.2
-
Lecture1.3
-
Lecture1.4
-
Lecture1.5
-
Lecture1.6
-
-
ELS PLÀSTICS I NOSALTRES 5
-
Lecture2.1
-
Quiz2.1
-
Lecture2.2
-
Lecture2.3
-
Lecture2.4
-
-
LA NOSTRA PETJADA DE PLÀSTIC 12
-
Lecture3.1
-
Lecture3.2
-
Lecture3.3
-
Lecture3.4
-
Lecture3.5
-
Lecture3.6
-
Lecture3.7
-
Lecture3.8
-
Lecture3.9
-
Lecture3.10
-
Lecture3.11
-
Lecture3.12
-
-
LA TEVA PETJADA DE PLÀSTIC -FORMACIÓ AUTOGESTIONADA- 10
-
Lecture4.1
-
Lecture4.2
-
Lecture4.3
-
Lecture4.4
-
Lecture4.5
-
Lecture4.6
-
Lecture4.7
-
Lecture4.8
-
Lecture4.9
-
Lecture4.10
-
-
CLOENDA...O INCII 2
-
Lecture5.1
-
Lecture5.2
-
This content is protected, please login and enroll course to view this content!
6 Comments
La meva setmana: (Això és una setmana vivint a Barcelona i tenint poc temps per tema laboral.)
– 2 brics de llet d’avena (pel cafè)
– 1 envàs del seitan (el qual si hagués pogut evitar fent el seitan jo mateixa)
– Embolcall barretes per esmorzar. (No gaire clar com substituir-ho, ja que les que compro tenen moltes vitamines i minerals i ajuden a afrontar el dia).
Alternatives que he aplicat:
– He comprat els productes d’higiene naturals sense envàs.
– Totes les verdures a granel.
– Utilitzo bosses de roba per anar a comprar.
– Utilitzo una cantimplora per transportar l’aigua, i la resta la bec de l’aixeta que està bona.
Molt bé, Sara!
Està molt bé el que fas i és completament la teva decisió, però tema vitamines i minerals dels productes processats és molt sovint un tema de màrqueting (exemple: cereals infantils amb molt més sucre del diari recomanat per la OMS però destacant un suplement en ferro i Vit C), i, el que és segur, no són necessàries en una dieta equilibrada rica en verdures, fruita, fruits secs, grans integrals, llegum i llavors (pensant en ferro, vitamines i altres minerals que comentes). Sempre queda també l’opció de fer-les a casa, que no és massa feina i es poden conservar molt de temps en un pot de vidre.
I si decideixes que prefereixes seguir-les comprant, doncs endavant també!
La meva setmana ( llista de residus de 2 persones, ja que visc amb el meu company i compartim la gran majoria de coses)
– 1 bric de llet ( tot i que no en bevem molta)
– 1 bric de suc ( Quan tenim més temps intentem comprar taronges naturals i fem suc, però hi ha vegades que per anar més ràpid comprem suc envasat)
– 1 envàs de plàstic de pasta fresca ( Sabem que hi ha alternatives, com pasta a granel però a vegades per anar més ràpid, sobretot quan es tracta de pasta rellena, comprem la típic “buittoni”…
– 1 envàs de plàstic de carn envasada– normalment intentem anar a la carniseria i comprar-la a granel, però alguna setmana no tenim temps i caiem amb l’error de comprar-la al supermercat envasada…
– 2 garrafes d’aigua grans de plàstic ( Intentem reutilitzar-les. En primer lloc , intentem no comprar-ne d’1litre i omplir ampolles de vidre. En segon lloc, a vegades anem fins a la font del cuscó o alguna a prop i reomplim les ampolles). Per cuinar, sempre fem servir de l’aixeta, però ho filtrem amb una brita. Però per beure, sobretot a la meva parella no li agrada massa el gust que deixa…
– 1 tros de paper d’alumini ( en fem servir molt poc, però a vegades la meva sogra ens dona alguna cosa i ho posa en un paper d’alumini. Tot i que la majoria de vegades ho posa en un tupper que reutilitzem sempre). En relació als tuppers, intentem fer servir els de vidre, però la veritat és que la majoria dels que tenim son de plàstic…
– 1 embolcall de paper de cuina ( La veritat és que fem servir força paper de cuina…i per tant, sempre generem el residu plàstic del seu embolcall…)
Alternatives
– Bric de llet- Llet amb ampolles de vidre…tot i que és complicat trobar-ne
– Bric de suc- fer suc de fruites naturals
– Pasta- A granel ( a la balança en venen)
– Aigua- Podríem fer servir sempre la brita, però per beure, intentem reomplir les ampolles en algun lloc d’aigua potable
– Paper alumini- tupper de vidre
– Paper de cuina- Tovallons de roba?? Hi ha paper de cuina amb un altre tipus d’embolcall? Ho desconec i m’agradaria saber a on trobar-ne
Moltes gràcies i bona feina! A veure si et puc donar algunes idees:
-Llet: Letona en envàs vidre retornable a Wine Cave 21 (al costat de Kerpe)
-Pasta farcida a granel: La Forja (ho pots demanar allà en tupper i a més al grup de consum ens en porten en caixes de porexpan retornables congelables, molt convenient)
-Aigua: a la bodega Emília (davant del Tivoli) podem comprar aigües de vidre retornables o per a reomplir a la font.
-Sobre els tupperwares: no és massa important, en la meva opinió, si són de vidre o de plàstic, ja que el problema principal dels plàstics és quan són d’un sol us. Si ja tens carmanyoles de plàstic, és més ecològic aprofitar-les que dedicar recursos en comprar-ne un de vidre.
-Pel paper de cuina, per vila no m’he fixat en rotlles en paper, però n’he vist a altres llocs i sé que existeixen. Una opció xula són els rotlles de cuina format tela, reutilitzables (com aquí: https://www.etsy.com/es/listing/677701750/rollo-de-cocina-lavable-servilletas-de ) per a ús de cuina, i els tovallons de tela individuals per a menjar.
Endavant!
Uauu!! Moltes gràcies Berta!:) Desconeixia gran part de totes aquestes alternatives!!
I una pregunta, avui justament he anat a comprar carn i peix a la carnisseria i peixateria amb l’objectiu d’eliminar per complet les safates de “porexpan i plàstic”. He demanat que m’ho posessin a dins d’un tupper i no fessin servir el paper plastificat i la bossa de plàstic que sempre posen. Però m”he endut una sorpresa quan m’han dit que per qüestions de covid no m’ho podien fer i que m’ho havien de posar amb el paper, safata, bossa ( reutilitzable en aquest cas)…
De moment la meva parella i jo, no ens hem plantejat deixar de menjar aquests aliments ( si reduir-los). Així doncs, m’està costant molt trobar un lloc on poder comprar carn o peix d’una forma econòmica i sostenible…saps alguna tenda local que treballin amb materials més sostenibles o que deixin portar el teu tupper?
Moltes gràcies!
Hola Judit, m’alegro d’haver-te ajudat!
Sobre els protocols per covid, si t’han dit que no és per una decisió personal de l’establiment, ja que allò que el protocol estableix és bàsicament l’evitar que es manipulin coses per mans potencialment infectades o en superfícies infectables (igual que a la Balança podem seguir comprant amb els propis envasos si ens posem gel hidroalcohòlic). Nosaltres hem comprat formatges i carn a Can Serra (al poble de Guardiola) en carmanyoles sense problema -per tant, et recomano anar a la botiga de més confiança que trobis i procurar que entenguin la lògica, i a Vilafranca hem comprat peix a la Joana (del costat del mercat de la carn) en carmanyoles (ara fa força temps, però dubte que no ho entengui). Espero que et serveixi!